Billigst er ikke alltid billigst!

Er du på leit etter en håndverker? Da BØR du absolutt lese dette først!

(Basert på en sann historie.)

Det var en gang en sunnmøring som skulle til Gran Canaria og gjøre seg fet. Men først skulle han sette igang håndverkere hjemme. I denne fortellingen kaller vi hovedpersonen Per. 

Per skulle ha ett tilbygg på huset sitt. Det var 20 Juni, og ferien med familien pirret i nakken. Han skulle nemlig få satt igang bygging av grunnmuren. Hvor han skulle ha ett bygg over. Mens han skulle late sin aldri så mindre bleike pondus nede på granka, skulle håndverkeren jobbe hjemme hos han.

Per var en ekte sunnmøring. I det legger jeg, GJERRIG. Han sparte på alt og alle, og hadde fått dette inn med morsmelken. For sunnmøringer, så er billigst alltid billigst. Nesten uansett. Per er av typen som aldri kjøper den dyreste malingen, kjøper klær på tilbud, bruker toalett papiret på begge sider og vender trusa om nødvendig. Jeg har en teori om at det bor en liten Per i oss alle nordmenn.

Valgte den billigste

Per ringte meg når han hadde fått tak i en håndverker og skrøt at ingen kunne slå times prisen til hans. I tillegg var han utrolig flink. – «I FIX everything» hadde håndverkeren sagt.

Tenk noe så deilig, ha en håndverker som fikser alt….

Han hadde fått inn flere tilbud på jobben. Men valgte til slutt og gå for håndverkeren som var Kr. 200,- pr. Time billigere enn det andre tilbudet. I tillegg kunne denne håndverkeren starte med en gang.

Per likte å kjøpe inn materialene sine selv, så slapp han å få påslag fra håndverkeren på faktura. Samt at han var en klippe til å prute på tiøringene på varehuset. Var en plank 4.95 m, så var den 4.95 og ikke 5.00 m. 

Platen til grunnmuren var allerede støpt ferdig. Så kjøpte tørr betong og Leca. Samt puss, til å pusse veggen i etterkant. Alt dette skulle gjøres før Per var tilbake i slutten av Juli.

Gjorde som avtalt

Håndverkeren satte igang med det samme, så rask Per dreide sin store SUV ut av gårdsplassen, i retning flyplassen og varmere strøk. Håndverkeren skjønte ikke norsk så, godt. Men han viste akkurat hva han skulle gjøre. Nå var ikke akkurat jobben hans noe heksekunst. Men det er noen retningslinjer det er greit å følge.

Sommeren nærmet seg slutten, og en ild rød tomat ved navn Per ankom hjem igjen. Han rullet inn i gårdsplassen og så grunnmuren stod klar. Ferdig pusset og helt strøken. Per likte det han så, aller mest fordi han hadde spart så mye penger på håndverkeren. Per ringte meg nok en gang, til tross for at jeg hadde advart han om håndverkere i dette prisleie.

                                  – Rune, fy f…, han håndverkeren min er alles tider. Billigst er billigst sa han.

Jeg tenkte kanskje han hadde vært utrolig heldig her, og unnet han arbeidet. Det gikk 2 måneder, og bygget var ferdig satt opp. Så begynte marerittet.

Grunnmuren slår sprekker, nokså grove sprekker. Sa Per når han ringte meg.

Jeg svarte tilbake etter at jeg hadde sett bildene.  – Jeg frykter det værste.

Per ringte i herdig til håndverkeren som hadde utført jobben. Han tok telefonen første gang, men ikke andre, tredje og fjerde gangen. Så han måtte få inn andre fagfolk til å vurdere hva som hadde skjedd.

Det viste seg etterhvert at håndverkeren hadde gjort eksakt som Per hadde sagt. Per hadde kjøpt inn tørr betong og leca. Samt puss. Håndverkeren hadde prøvd å lese bruksanvisningen på sekkene. Men dem hadde kun stått på norsk, svensk, tysk og engelsk. Så han hadde ikke skjønt en dritt av det. Men på fremsiden av sekken klarte han å google. Der stod det TØRR BETONG. Ergo tørr betong. Håndverkeren hadde brukt tørr betong på leca og pusset etterpå.

Photo: Byggebolig

For de av dere som ikke fikk med dere den store feilen her nå, så hadde håndverkeren brukt tørr betong, for å mure leca muren. Tørr betong skal ikke legges tørr, eller ei brukes til å mure leca. Den skal blandes med vann! Men for håndverkeren så stod dettør betong. Det var kun murpussen som holdt hele grunnmuren. Alt måtte rives. Forsikringen nektet å ta i dette.

Hva som er billigst og ikke billigst, er ikke bestandig tallet man ser først. I denne bransjen er det så mye annet som er så mye mer viktig enn akkurat de få kronene i timen håndverkeren får. Feks. Kommunikasjon. Konsekvensene er så enorme om kvaliteten uteblir.

Det ble dyrt

For Per, så ble de kronene 200,- i timen han ville spare det stikk motsatte. Denne håndverkeren kostet han nærmere kr. 10.000,- i timen.

Lykke til med valget av håndverker.

Rune Haraldsen

Dette må håndverkeren minimum ta betalt!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi har en rekke tilbud og gjør det selv prosjekter som vi sender ut til våre følgere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.