Mikrosement bad

Mikrosement bad

Kan jeg bruke Mikrosement på bad?

  • Kan det legges i dusjsone?
  • Finnes det forskjellige type Mikrosement til bad?
  • Kan jeg gjøre det selv?
  • Hva koster Mikrosement til bad?
  • Er Mikrosement godkjent for våtrom?
  • Fordeler / hvorfor mikrosement?

    Kilde: Zenzorama

    Microcement på bad

    Mikrosement til bad

Ny trend med mikrosement

Ny trend har endelig truffet norge og norden. Mikrosement, og spesielt til bad. Her kommer jeg med an varsko med en gang, Mikrosement er ikke lett å utføre. Dette kommer jeg tilbake til litt senere i innlegget.

Vi i norge har i utgangspunktet meget bra kvalitet på badene våres, sammenlignet med resten av europa. Vi har strenge krav i form av å utføre ett bad i Norge. Dette gjør det bare enda mer gunstig å legge Mikrosement oppå eksisterende fliser eller tilsvarende overflater. Men aldri glem at dette er en overflate behandling, som betyr at man endrer eller forbereder ingenting under flisene. Membran må være intakt.

Er all mikrosement likt?

De siste årene har det kommet en rekke forskjellige produsenter og utsalgssteder av Mikrosement, eller lignende. Sånn er det med alt nytt, som er populært. Det er en rekke som «kaster» seg på bølgen. Men her kommer det en stor varsko, som er viktig å la seg merke. Som i alle bransjen, så finnes det produkter med bra kvalitet, men også dessverre med dårlig kvalitet. Prisene vil variere litt deretter. Jeg har vært i bransjen i 7 år, og vært borti i en rekke varianter.

Kan Mikrosement legges i dusjsonen?

Svaret på spørsmålet er enkelt, NEI, alle typer Mikrosement kan ikke legges i dusjsone. De aller fleste typer henger nok på underlaget, problemet oppstår etter x antall tid. Her har jeg sett mye rart, som Mikrosement løsner, pulviseres etc. Før benyttet vi oss av portlandsement i Mikrosement, som er den originale Mikrosement. Det var store utfordringer med å legge Mikrosement i dusjsoner, da sementen sugde vann både fra underside, ved siden og fra topp om produktet ikke ble lagt tett og riktig. Da kunne man raskt få bløte og mørke flekker. Dette produktet selges idag også, og det fungerer bra på mange overflater, men bare hold det unna våtrom. Det er også noen få leverandører som hevder dem har vanntett Mikrosement. Dette finnes absolutt ikke. Men Mikrosement kan bli tilnærmet tett med en riktig topp lakk.

Finnes det andre type mikrosement som kan brukes?

Det finnes andre typer Mikrosement som kan benyttes, som ikke har samme vann opp sug som den originale mikrosement. Her har man feks. produkter som Micro Quartz, som er ferdig blandene produkter som inneholder quartz, som har atskillig mindre vann opp sug. Dette er i tillegg 1 komp, så det er kun å ta opp lokket og starte. Tetting av produktet er fortsatt viktig, og spesielt rundt sluk. Følg instruksene fra leverandøren du kjøper fra, og forsikre deg at produktet tåler mest mulig vann. Be gjerne om referanse prosjekter.

Finnes det forskjellige type Mikrosement til bad?

Mikrosement fåes i forskjellige varianter og kvaliteter, og det finnes forskjellige typer Mikrosement til bad. Men jo mindre sement produktet inneholder, jo bedre er det for badet. Vil anbefale å se etter ferdigblandede produkter først og fremst. Av ferdigblandede produkter finnes det produkter med kalsiumkarbonat og andre inneholder quartz. Forskjellen mellom disse kan være små ved påføring, men stor etter tid.

Hvordan ser man om mikrosement har bra kvalitet?

Det letteste man ser dette ved, er å legge vann på produktene uten topplakk. Produktet med kalsiumkarbonat vil man ikke se at vannet suger seg inn, og på quartz vil det suge seg litt inn. Her tenker du helt sikkert at produktene med kalsiumkarbonat er det beste. Det er stemmer ikke. Quartz produktene er en av de hardeste på markedet, dem tåler som regel dobbelt så mye juling som kalsiumkarbonat produktene. Det som skjer ved disse produktene, om man ikke får tettet dem skikkelig mot vann og damp over tid, er at på quartz skjer det svært lite, annet an man legger raskt merke til om det ikke er helt tett. Men ulempen med kalsiumkarbonat er at det suger vann uten at det syns. Da vil produktet over tid løsne fra underlaget, brette seg, boble seg eller bare smuldre opp. Dette har jeg vært vitne til på en rekke bad. Min favoritt blir dermed produkter med quartz, hvor man ser med en gang om man har fått tettet overflaten skikkelig.

Kan jeg legge mikrosement selv?Mikrosement bad

Legger du mikrosement over fliser, så har du absolutt lov til å gjøre dette selv. Vurderer du å legge mikrosement over membran, så hadde jeg tenkt meg nøye igjennom. Normalt har vi ett godkjent selskap som legger membran. Når man da legger mikrosement rett på membran, så er det to flytende produkter som møtes. Om det skjer noe da i fremtiden, så vil det bli tvil om det er han som la membran, eller den personen som la mikrosement sin feil. Dette kan være svært uheldige situasjoner. Derfor anbefaler jeg deg å benytte aktører som kan stille den fulle garanti der membran blir ett tilfelle. I Zenzorama så har dem dokumentert vedhefte mellom dems Feltona Micro Quartz og membran systemet til Adda Norge.

Kan jeg klare å legge mikrosement utseende selv?

Når det gjelder selve utseende av mikrosement, og hvem som kan og ikke kan, så er dette vanskelig for meg å bedømme. Her har jeg tatt så mye feil av aktører jeg var sikre på kunne dette, til aktører som overrasker stort. Ett gjennomsnitt jeg ser etter å ha hatt kurs for 1600 stk de siste 3 årene, er at kvinner får det lettest til, mens menn på «typiske» 50 år +, og spesielt vært i murerfaget i 20 år, dem sliter mer. Jeg anbefaler uansett å gjennomføre ett kurs før oppstart, evt. kjøp der du føler du vil få best hjelp underveis i prosessen. Benytte seg av selv påførings instruksjonene skader heller ikke. 

Hva koster mikrosement til bad?

Dette varier noe i markedet, noe det forsåvidt gjør i alle bransjer. Mye er basert på kvalitet og service både før, underveis og i etterkant av en gjennomføring med mikrosement på bad. Men ett gjennomsnitt ligger på rundt en kr. 1000,- pr. kvm. i materialer kostnader. Ønsker du å sette dette bort, så ligger flere og flere aktører på rundt en kr. 2.700-3.500,- pr. kvm. inkl. materialer og utførelse. Utover dette kan kostnader med avfall, kjøring, demontering og montering komme som ett tillegg. Når du da regner ut areal på ditt bad, så måler du lengden og bredden av rommet.

Regn ut riktig areal for mikrosement 

Feks: Rommet er 2×3 meter. Det betyr at gulvareal er 6 kvm. Om du ønsker mikrosement både på gulv og vegg, så må vegg også regnes ut. Det gjøres på denne enkle måten. 2+2+3+3 = 10 lengde meter har rommet. Normal høyde på ett bad er 2,4 meter. Da blir riktig areal på vegg 10 x 2,4 = 24 kvm. Vi trekker ikke fra dør eller vindu, da det er mer jobb å gå rundt disse hindringene, enn rett over. 

Totalt antall kvm. blir da: 24+6 = 30 kvm. totaltsett. 

30 kvm x 2.700,- = 81.000,- inkl. mva. materialer og utførelse. + evt. demontering, montering, kjøring og avfall.

Er mikrosement godkjent på bad?

Mikrosement til bad

Mikrosement er en overflatebehandling, det betyr at den har ingenting med membran å gjøre. Utover det kjemiske når mikrosement blir lagt direkte mot membran. Det er vanskelig å få en teknisk godkjennelse på generelt alle typer mikrosement. Dette har med at alle leverandører har forskjellig innhold, noe som styrer heften og det kjemiske når mikrosement møter membran. Men om behovet for der foreligger er noe annet. Det aller viktigste er at membran og mikrosement som ligger imot hverandre fungerer og er testet. 

Zenzorama har godkjente tester på vedheft opp mot membransystemet til Adda Norge og Feltona Micro Quartz (Mikrosement produkt). 

 
Hva er viktigst med mikrosement på membran?

Det viktigste er hvordan man bygger opp etter membran er lagt. Her kreves det to lag med mikrosement base. Dette er av to hensyn, det ene er for å beskytte membran. Det andre er for å sparkle ut ujevnheter eller lignende. Over disse to lagene kommer topplagene, før den blir avsluttet med en topp sealer.

Fordeler / Hvorfor mikrosement?

Det er en rekke fordeler med mikrosement som andre overflater ikke kan måle seg mot. Når toppsealer er lagt, så er produktene tilsvarende fuktsikre. Om du får laget hakk, slag i overflaten, så kan det repareres. Man kan legge mikrosement så og si skjøtefritt. Det er en rekke forskjellige type strukturer og overflater man kan lage, som er vanskelig å få til med andre overflater. Når vi kommer til renhold, så er produktet enkelt å holde rent, da det er tilnærmet vanntett og skjøtefritt. Når man har fuger ved fliser, så vet jeg ikke hvor mye bakterier og møkk det oppholder seg i fugene, og under flisene. Men det er mye. Flere bad har helt egne økosystemer under flisene. Dette slipper man med mikrosement. Så mikrosement er meget hygienisk pga. sin fugefrihet. Mikrosement kan fåes i flere forskjellige sslihemmende varianter. 

Egenskaper:

  • fuktsikkert materiale
  • kan repareres 
  • skjøtefritt eller med få skjøter 
  • dekorativ overflate
  • enkelt å renholde
  • hygienisk overflate
  • fugefritt
  • sklihemmende varianter finnes

Vh, 

Rune Haraldsen

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.