Dette må håndverkeren minimum ta betalt!

DETTE MÅ HÅNDVERKEREN MINIMUM TA BETALT.

Betaler du mindre enn kr. 600,- i timen for håndverkeren? Ja da taper han/hun penger.

Mange ønsker å få en håndverker til å utføre forskjellige oppdrag, men har ingen anelse for hvor mye dette vil koste.

Nå er det ikke så enkelt å si hva en jobb vil koste, da det er så mye som påvirker utfallet. Men vi kan si noe om hva som er riktig, eller fornuftig timepris vil være. Prisen kan også variere litt etter hvor man er i landet. I Oslo og andre store byer kan prisen være høyere enn andre steder. For å finne timepris som håndverkerne må ta, må vi ta med alt av kostnader i tillegg til lønn.

Gjennomsnittslønn

Gjennomsnittlig lønn for en håndverker i Norge ligger på ca. Kr. 450.000,-. Så kommer arbeidergiver avgift på 14,1 %, tjeneste pensjon på 2 %, yrkesskade forsikring, administrasjon, sosiale utgifter, velferd og sosiale tiltak, kontor, it og drift. Alt koster, og med alt kommer kostnadene raskt opp i 45% av lønn.

Kvalitet av rørlegger på bad

Som arbeidsgiver må man ha inn 650.000,- for å betale sin håndverker eller seg selv om man driver selvstendig, og enda går de bare i «break even».

Man har i utgangspunktet 1950 arbeidstimer i året. Men en håndverker klarer ikke å ha 100 % belegg. Det regnes ca. 30 % som går bort til kjøring, varer, kontor, vente, tlf. Osv. Med andre ord, kan man regne lønn på 70 % av den totale tiden i løpet av ett år. Nå er det også litt forskjell på belegg mellom en tømrer, Elektrikker, rørlegger osv.

Ergo regner man at man får betalt for rundt 1.365 timer i året, så vil dette utgjøre en timesats på kr. 595,- inkl. Mva. Pr. Time.

Hvis ikke taper selskapet penger, og da bør rød lampe lyse. Selskapet drives ikke sundt og de må tøye grenser i forhold til regelverk, håndterer ikke oppdragene seriøst og kan fort gå konkurs og da står du som forbruker på bar bakke ved en eventuell garanti og reklamasjon. Dette er noe som ikke går i lengden.

Håndverker koster minimum kr. 600,- pr. time.

Mange tenker kortsiktig, og i nuet når tilbudene ligger på bordet. Man går normalt etter den billigste. Men STOPP opp her! Tenk deg nøye igjennom, da sluttsummen på prosjektet kan bli noe helt annet når prosjektet er ferdig. Om man i heletatt blir ferdig da, ved å velge den billigste.

Rune Haraldsen

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi har en rekke tilbud og gjør det selv prosjekter som vi sender ut til våre følgere.

9 Comments

 1. Guttorm Viko ,skogeier Reply

  Fint at dette kommer på trykk. Som skogeier så burde jeg få mye høyere pris på tømmeret jeg leverer. Hvis jeg skal ha tilsvarende lønn som en snikker. M3 pris på justert c24 burde ligge på 20000 ut til håndverker.Det vil si kr 100 pr m for 48×98 .
  På 50 tallet lå prisene på et slikt nivå i forhold til time lønnen til håndverkerne. Etter som årene har gått har lønn til håndverkerne økt og primærnæringen stått nærmest stille. Ofte blir skogeieren nesten skyldig etter en tømmer høgst.

  1. Rune Haraldsen Post author Reply

   Da kan man til slutt stille seg spørsmålet om hvor langt vil det gå. Nå kommer vel en del av tømmeret i Norge fra utlandet også. Finland etc. Som gjør dette bare enda værre og få denne satsen høyere.

 2. Ole Jensen Reply

  Hei,

  SSBs lønnsstatistikker regnes et årsverk som 1 950 timer (inkludert ferie) men man jobber jo ikke i ferien. Feriepenger er erstatning for lønn i perioden man tar ut ferie. SSB oppgir 1750 timer som ett «arbeidsår» eks ferie.
  Så regnestykket blir faktisk enda friskere. Normalt regner man årslønn * faktor 1.38 som gir totalt kostnad på ansatt.
  Så skal en håndverker ha 450.000kr i årslønn blir bedriftens totale kostnad på 621.000kr. Med en utfaktureringsgrad på 70% blir timeprisen 621.000 / 1225 = 507kr/eks mva = 633kr/t ink mva. MEN så skal man også ta med i beregning at det fleste håndverkere også har påslag på materiell

 3. Jan Tønnessen Reply

  Jobbet i verkstedsindustrien og eksportert til store deler av verden. Da konkurrer vi med lave lønninger ned mot 1/10 av norske. At vi klarer å levere med våre lønninger skyldes teknologi og effektiv kunnskap.
  Håndverkere i disse landene har samme ferdigheter som i Norge, men kun en brøkdel av lønna i Norge. Svært gå Nordke håndverkere er konkurransedyktig i forhold til kollegaer utenfor Norden og knapt der heller. Lønna vil nok gå ned på sikt, vær trygg!!!

  1. Rune Haraldsen Post author Reply

   Hei Jan,
   Ja, man kan aldri styre verden på utsiden av Norge. Nå har heldigvis økonomien i Polen begynt å bli så bra, at mange har reist tilbake 🙂 Selvom dette er mange av de flinkeste av disse håndverkerne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *