Så enkelt henger man ting på en gipsvegg

Gipsvegg i de aller fleste hjem

I de aller fleste hjem nå idag, så finner man gips på veggene. Bak gipsen kan man raskt finne tomrom. Hva gjør man da. Se video og les videre nedover for en full innføring i hvordan løser man det.

Veldig lette ting, kan henges opp lettvint

Ofte ønsker man å henge opp enkle og lette ting på veggen. Da trenger man ikke alltid å kjøpe spesielle produkter for ett feste. Man kommer også langt med en enkel spiker og skrue. Men man har aldri noen garanti for at dette holder over tid. I ett hus eller leiligheten, vil det alltid være noe bevegelse, vibrasjoner fra man leiker og hopper på gulvet og andre naturlig årsaker fororsake at disse feste metodene vil blir dårligere og dårligere over tid. Men for veldig lette ting, så fungerer det.

For tyngre ting, for å være sikker

For å være helt på den sikre siden, så kan det være lurt å gå for noe mer sikkert. Det vi som regel henger opp på veggen, har som regel noe verdi. Da ville det vært kjedelig om det faller ned på gulvet og blir ødelagt.

Man har en rekke forskjellige løsninger på hva man kan bruke.

Gipskrok

Denne trenger man en hammer til å feste og den kan bære opp til 5 kg.

Perfekt for normale bilder og lignende. Denne kan kjøpes i de aller fleste byggevarehus, jernvarehandler og tilsvarende relaterte butikker.

Kan man lage stol av kun en plank?

Gipsanker/ Lettfix

Når man skal begynne å henge litt tyngre ting på veggen, kan det være greit å bruke noe som bryter hele gipsplaten tykkelse. Da har man flere løsninger. Det er bestandig en ulempe ved å løfte tynge ting på veggen, at man trenger å gjøre noen inngripen i veggen, hvor man setter spor etter seg. Her trenger du en hammer til å slå inn ankeret i gipsen helt inn. Så setter man skruen inn. Der vil da ankeret gjøre seg brede på baksiden av gips veggen. Denne løsningen tåler opp til 10 kg. Brukes til lette oppheng som gardinstenger, bilder, lysbrytere, små lamper, etc i enkel gips. Hurtig montering, stort bruksområde. Se video.

T – plugg

Denne pluggen bærer opp til 5 kg, og lett å montere. Det eneste er at man må forbore før man trer pluggen igjennom veggen. Fordelen med denne pluggen er at man kan bruke den både i tak og vegg. Og den kan brukes helt opp til trippel gips lag. Man trenger her bor, drill og en skrue til å skru inn i pluggen etter den er montert. Se video for utførelse.

Gipsfeste

Dette produktet er veldig lett å montere, og man trenger ingen forboring. Den tåler opp til 5 kg. Må formonteres ved hjelp av en hammer for feste, før man tilsetter en skrue og skrur hele pluggen inn. Man bruker her aller helst skrutrekker og ikke drill. Ved bruk av drill, hver veldig forsiktig så du ikke skrur hele pluggen tvers imellom gipsen. Se vide for utførelse.

Plateanker

Dette er selve kongen innenfor festematerialer til gips. Denne tåler opp til Heel 40 kg, og sitter som støpt i gipsen. Man må forbore, før man trer ankeret imellom gipsen. Denne får man i størrelsen til ett, to og tre lags gips. Den ekspanderer på baksiden, så den blir helt umulig å demontere. Her anbefales det å bruke tilpasset tang, for at monteringen skal gå raskere.

Se video.

Enda tyngre ting på veggen

Skal man henge opp enda tyngre ting på veggen, vil det være lurt å søke eller lete etter stendere i veggen. Normal står disse på 60 x 60 cm fra veggen. Se også etter skruehull i veggen, evt. skjøter i platene. Da kan man bruke treskruer og skru rett i stenderverket. Da er man garantert feste for veldig tunge ting.

Lykke til 🙂

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi har en rekke tilbud og gjør det selv prosjekter som vi sender ut til våre følgere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.